Rátkai Gábor: „úgy érzem, átszakadt a feszültség, görcsösség okozta gát" - A Szekszárdi UFC hivatalos weboldala

Rátkai Gábor: „úgy érzem, átszakadt a feszültség, görcsösség okozta gát"

Tizenhárom nyeretlenül megvívott bajnoki után a Paksi FC II. elleni megyei rangadón megszerezte hőn áhított első bajnoki győzelmét felnőttcsapatunk.

Hiába volt többet a vendégeknél a labda, együttesünk ezúttal jól használta ki adódó lehetőségeit.

„Bizakodva vártam a Paks elleni bajnokit, hiszen a Hódmezővásárhely ellen döntetlent játszottunk (0-0). Már akkor is úgy éreztem, a csapat összeszedettebb, mint korábban - mondta Rátkai Gábor, csapatunk védője. - Hál istennek a hétvégi bajnokit meg tudtuk nyerni. Úgy érzem a csapatban átszakadt a feszültség, görcsösség okozta gát. Bízom benne, hogy a sikertelenségnek vége - kezdenek lelkileg is helyrebilleni a játékosok.”

Az utolsó 15 percet ugyan végig védekezte a szekszárdi gárda, de végül a Mészáros Istvánék örülhettek a lefújás után.

„Többen is nagyon kihajtották magukat. 3-0-s vezetés után kaptunk két olyan gólt, ami nem kidolgozott helyzetből született. Maga a tény, hogy 3-0 után 3-2 állt az eredményjelzőn, egy felfokozott idegállapotot okozott a játékosoknál. Ezért kicsit idegesebbek voltunk, nem tudtuk megvalósítani a nyugodt labdakihozatalokat. És talán tudat alatt ott motoszkált a fejekben: hogy mi van ha megint kikapunk, mi van ha fordítanak! De kihúztuk a végéig - folytatta a 30 éves játékos. - Helyzetünkben a legfontosabb a három pont megszerzése volt. Hogy hogyan nyertünk, az mindegy. Elsődleges célunk a pontok gyűjtése, mindegy milyen eszközökkel. Voltak jó egyéni teljesítmények, valamint csapatként is jobban funkcionáltunk. Ennek köszönhető, hogy egy jobb egyéni kvalitásokkal rendelkező csapatot le tudtunk győzni.”

Három nehéz összecsapás vár még alakulatunkra: sorrendben Monor, Újbuda, Komló lesz az ellenfelünk.

„Azt gondolom, nem lesznek egyszerű mérkőzések, mindhárom csapat jóval előttünk áll a tabellán, ráadásul kétszer idegenben lépünk pályára. Ennek ellenére azt mondom, ebben az osztályban egyik alakulat sem verhetetlen. Bebizonyosodott, hogy lehet meglepetésekre számítani. És miért ne mi okoznánk meglepetést? - vetette fel Rátkai. - A Paks elleni siker után úgy érzem, a csapat helyrebillent lelkileg; csak saját magunkra, az egyéni teljesítményekre szabad fókuszálni. A következő három meccsen tudásunk legjavát szeretnénk nyújtani. Bízom benne, hogy aki pályára kerül, az mindent megtesz a jó eredményért.”

Rátkainak Baján Nagy Tamás másfél évig volt edzője, így ismeri a pécsi edző ars poeticáját.

„Nagy Tamás személyében egy olyan edző érkezett a klubhoz, aki évekig meghatározó személyisége lehet az egyesületnek. Profi szemléletet honosít meg. Ha hagyják kiteljesedni - úgy gondolom élvezi a vezetés bizalmát ,- akkor olyan úton indulhatunk el, ami az ő habitusának, szakmai tudásának megfelel. A téli felkészülés alatt munkája az erőnlét fejlesztéséről fog szólni. De hangsúlyos lesz a taktikai összeszokottságunk, az egyéni kvalitások csiszolása is - szögezte le a rutinos labdarúgó. - Baján nagyon sikeresek voltunk vele. Igaz, jó keretünk volt, de a szakmai munka és az edző-játékos kapcsolat nagyon jó volt. Ha csak a munkájára kell koncentrálnia, akkor ennek meglesz a gyümölcse. Kicsit szerencsétlen a helyzete, hiszen bajnokság közben egy rossz passzban lévő csapatot vett. Akármilyen edzői papírral, képesítéssel ez nehéz feladat: megismerni a játékosokat, felmérni ki milyen tudású, személyiségű, hol lehet rá számítani. Most már ismeri egymást a csapat és az edző. A télen már úgy tudunk közösen dolgozni, ami egy sikeresebb tavaszi szereplést vetíthet előre.”

 


Hozzászólások: