Számomra ez nem munka, hanem szenvedély!

2023-01-04

Mélyinterjú Dr. Balogh István vezetőedzővel, akivel sikeresen szerepeltek U12-es és U13-as csapataink az őszi szezonban. Tavasszal sincs megállás, egy rövid pihenő után a jövő héten már el is kezdik a felkészülést a bajnokság második felére.

– Aki esetleg még nem ismerne Téged, annak meséld el kérlek, hogyan és mikor kerültél Szekszárdra?

– Nyáron érkeztem az UFC-hez, a Pécs melletti Pellérd SE-től. Az NB3 felnőtt csapatánál is tevékenykedek, pályaedzői feladatokat látok el június óta. Kissé nehezen indult nekem a szezon, hiszen amikor elkezdtük a felkészülést akkor még az előző klubomnál is voltak feladataim, így ingáztam naponta a két település között. Az utánpótlás csapatokkal július 18.-án kezdtük el az edzéseket, heti 4 alkalommal. Eleinte igencsak kevesen voltunk, a nyár nagy része az ismerkedéssel telt, a játékosoknak meg kellett szokniuk az én habitusomat, edzői filozófiámat, de a nyár végére nagyszerűen összeállt mind a két csapatunk. A létszám közben már 33 játékosra duzzadt.  Az augusztus végi I. TÁDÉ Emléktornán már láttam biztató jeleket, de azt nem gondoltam volna, hogy a bajnokság során sorozatban többször is ilyen jó meccseket fogunk tudni játszani.

– Miben látod a legnagyobb fejlődést az ősz folyamán illetve ha vannak olyan dolgok, amiken még csiszolni kell, mik azok?

– A játékosok sokkal fegyelmezettebbek lettek, megtanulták, hogy kemény munka nélkül nem lehet eredményt elérni. A foci egy csapatjáték, nem csak az fontos, hogy ki rúgja a gólt. Az edzés nem fakultatív program már számukra, hanem kötelezettség – a klub, a csapat, a csapattársaik és első sorban saját maguk felé. Ezt igazolja, hogy szeptember óta a játékosok átlagos edzéslátogatottsága 80% fölé került, sőt, van több olyan fiú is akik egyetlen egy edzésről sem hiányoztak! Ezen korosztályoknál már elsődleges szerepet kap a taktikai képzés. A játékosok technikailag már nyáron is ügyesek voltak, viszont a taktikai tudás szempontjából volt lemaradás, így egyértelműen a legtöbbet mind egyén és mind csapat szinten is taktikailag fejlődtek.

– Részt vett mind a két gárdád az U13-as regionális futsal bajnokságban is. Ott hogy szerepeltetek, milyen sikereket értetek el?

– Örültem a lehetőségnek, hogy mind a két csapattal egy – egy hétfői edzést “kiváltva” van lehetőségünk megmérettetni magunkat terem fociban is. A labdarúgás alapjait is el lehet sajátítani ezen sportág során, nem véletlen, hogy több más országban is fontos szerepe van a futsalnak az utánpótlás képzésben. Nagyon jól szerepeltünk – az U13-as csapat 7/7 győzelemmel jutott tovább elsőként a tavaszi felsőház küzdelmeibe, de mögöttük másodikként szintén bekerült az elit körbe az U12-es csapatunk is, akik csak a “nagyoktól” kaptak ki. Várjuk a sikeres tavaszi folytatást, amikor már erősebb csapatokkal fogunk megmérkőzni.

– Elég gyakran zengett az öltöző és a folyosó is a mérkőzések utáni győzelmi énekléseitektől. Voltak kimagasló teljesítmények az ősz folyamán?

– Fontosnak tartom, hogy a mérkőzések után kiengedjük a gőzt a játékosokkal. Baranya megyében gyakori szokás a csapatoknál, hogy énekelnek valamit egy-egy győztes derbit követően. Az “Érik a szőlő”-t hagyományként Pellérdről hoztam be az öltözőbe, nagy élmény együtt a fiúkkal énekelni. Utána meg jöhet a szülőkkel közösen (ezzel is megköszönve a szurkolást nekik) a “Ki nem ugrál az nem szekszárdi” közös rituálé. De a mérkőzések után már a következő hétre koncentrálunk, nem túlozzuk el az ünneplést. Természetesen sok jó teljesítményt láttam. Önmagukhoz képest a legtöbbet fejlődő játékosok közé sorolom a nyáron Zombáról érkezett Márton Milánt (U12), de Kovács Sándor (U13), valamint Moszbauer Balázs (U13) teljesítménye és fejlődése is kiemelendő. Nem csak a játék, hanem a pályán és az azon kívüli hozzáállás is elengedhetetlen. Ebben Manhalt Márton (U11,U12), Gyöngyösi Gergő (U11,U12), Kiss Endre (U12), Onoka Zsombor (U12), Bogdán Milán (U12), Tusa Csaba (U13), Vajda Balázs (U13) és Kovács Balázs (U13) teljesítményét külön szeretném kiemelni. Összességében azonban az egész csapattal nagyon elégedett vagyok, mindenkinél látszik a fejlődés. Elsődlegesen csapatszinten tudtunk előre lépni a legtöbbet! Továbbá szeretném megköszönni az ősz folyamán nyújtott segítségét Polyák Antalnak, a kapusedzőnknek illetve Török Bálintnak, asszisztens edzőnknek. Valamint a szülőknek is a szeretetteljes, segítőkész hozzáállásukat.

– Mikor kezditek a felkészülést? Mit vársz a tavaszi szezontól?

– Január 09.-én kezdjük el az edzéseket. Heti 4 alkalommal fogunk tréningezni, de szerepelnek tornák és edzőmérkőzések is a felkészülésünkben. Január 14.-15.-én máris bekezdünk egy nívós nemzetközi szerepléssel. Szigetvárra látogatunk a híres Dél-Zselic Kupára. Mind a két csapattal beneveztünk a 24 csapatos, két napos, U13-as tornára. Nagy kérdést jelent az eredményesség megfogalmazása az utánpótlásban. A tavasztól elsődlegesen nem azt várom, hogy akár minden áron is, de nyerjünk meg minden meccset, hanem azt szeretném, hogy tovább fejlődjenek a játékosok, szeretném, hogy készen álljanak az U13-asok a következő szezontól kezdődő nagypályás éveikre. Szeretném, hogy az U12-esek még többet fejlődjenek – mind egyénileg és csapatszinten is, hogy jövőre meghatározó, kimagasló teljesítményre legyenek képesek. A bajnokságainkban kiemelendő a Baja, Siófok vagy akár a PVSK játéka is. Szeretném ha olyan szintekre is el tudnánk jutni tavasszal, mint az előbb említett csapatok. Fontos, hogy a játékosok már most megtanuljanak nyomás alatt, de stressz nélkül játszani, szeressék ezt a csodálatos sportot, élvezzék a játékot, hiszen hosszú távon csak így lehet esély arra, hogy minél több játékos ebből a korosztályból is, minél magasabb, akár profi labdarúgói szintig is eljusson. A Szekszárdi UFC nagy múltú hagyományait jól tükrözi, hogy ezeknek a gyerekeknek is milyen fontos a szekszárdi labdarúgás. Hétről hétre járnak a felnőtt csapat mérkőzéseire, akár nézőként vagy labdaszedőként. Több fiúnak nem a Real Madridból vagy a Barcelonából vannak a példaképeik, hanem a Szekszárdi UFC felnőtt csapatából. Vannak akiknek az az álmuk, hogy egyszer a Szekszárd felnőttben játszanak. Úgy gondolom, hogy ezek a mai világban nagyon kivételes dolgok, meg kell becsülni és klubszinten is hosszútávon építkezni rá.

– Mik a terveid a Szekszárdi UFC-nél, edzői szinten milyen magasságokba szeretnél emelkedni?

– Szeretnék nap, mint nap fejlődni és tanulni mind az utánpótlás, mind pedig a felnőtt labdarúgás tekintetében is. Nagyszerű kollégák vesznek körül, illetve a felnőtt csapatban Turi Zsolt és a Mészáros István mellett szakmai szempontból is rengeteget új ismeretre tudok szert tenni. Szeretnék Szekszárdon maradandót alkotni és természetesen segíteni a klubot a lehető legjobb tudásom szerint.

Felnőtt csapat pályaedző… U12-es és U13-as vezetőedző… És felvételt nyertél nyáron Kecskemétre az UEFA-B képzésre is, amely tanfolyamra jelenleg is jársz. Hogy jut mindezek mellett bármi másra időd?

– Úgy gondolom, hogy az embernek mindig arra van ideje amire szeretné, hogy jusson. Eléggé sűrűek a napjaim. A felsoroltakon kívül még heti 1 vagy 2 alkalommal tartok sulifocit a Babits iskolában illetve hetente járok Pécsre, a jogi egyetem tanítok, elsősorban polgári jogot és sportjogot. De összességében az időm java részét, hétfőtől – vasárnapig az UFC pályán töltöm vagy az UFC-vel vagyok valahol “idegenben”. Számomra ez nem munka, hanem szenvedély! Szeretettel, alázattal, élvezem minden percét. Hálás vagyok a sorsnak, hogy azt csinálhatom, amit a legjobban szeretek. A pályán érzem igazán jól magam, ott tudok feltöltődni. Már hosszúra is nyúlt a pár hetes pihenő… várom a felkészülést! Hajrá Szekszárd! – nyilatkozta Dr. Balogh István, vezetőedző.

Támogatók

 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a
 • a